dimarts, 29 de maig del 2018

TÈCNIQUES D'ESTUDI



     Ja hem finalitzat els tallers de tècniques d'estudi per a l'alumat de 4º, 5º i 6º. En ells hem après la importància d'estar motivats cap a l'aprenentatge ens hem preguntat si tenim un mètodo d'organització de l'estudi i hemdescobert que aplicant algunes tècniques podem millorar els nostres resultats i optimizar el nostre temps. 

  És indubtable que l'educació és un dret dels xiquets que requereixn la cooperació i col.laboració entre família i escola.  A manera de conclusió per a les famílies deixe  aquesta  xicoteta reflexió amb algunes de les  claus   que  es  poden  treballar  des  de casa:

1. Els menors han de conèixer el valor de l'esforç, perquè sense ell no hi ha aprenentatge. 
L'esforç s'ha de presentar com alguna cosa positiu, amb tasques progressives adaptades a cada etapa del desenvolupament, mantenint sempre la premissa que els errors són oportunitats per aprendre. Per desenvolupar l'esforç és necessària la voluntat i la motivació. En les primeres etapes, aquests elements vénen determinats pels reforços positius i negatius externs dels adults de l'entorn, gradualment hauran d'interioritzar-se i desenvolupar-se des del convenciment personal.

2. L'esforç i la disciplina són claus per al desenvolupament de la intel·ligència, també el joc i l'esport, la música i les destreses manuals i artístiques són fonamentals per adquirir una disciplina positiva i el gust pel treball ben fet. 
Per recolzar-los en la consecució d'aprenentatges, és necessari conèixer que els agrada o els disgusta, els seus desitjos i expectatives i que se sentin volguts i acceptats. Hem de fomentar la seva curiositat i en la mesura de les nostres possibilitats descobrir amb ells la riquesa personal i social que ens aporta el coneixement, visitant museus, biblioteques i teatres, assistint a concerts, viatjant i fomentant el plaure de la lectura.

3. És fonamental crear una rutina que inclogui un descans adequat, activitats diferents a l'estudi (Esports, Música, Art, Tasques de funcionament familiar), oci i temps lliure per jugar i fomentar les seves relacions socials i temps establert per estudiar i fer els deures. 
Podem planificar amb ells aquestes rutines i acompanyar-los en el procés de la creació d'hàbits d'estudi, recompensant la seva adquisició amb el nostre reconeixement i afecte, però també aplicant conseqüències, limitant l'ús de les tecnologies, TV, sortir a jugar…, al moment en què hagin assumit les seves responsabilitats, per descomptat, adaptades a la seva edat. Una bona organització ens ajudarà a abastar millor les múltiples tasques que hem d'atendre, sense oblidar-nos de mantenir els necessaris espais d'oci.

Educar és una aventura apassionant, gaudeix-la!

Mónica Criado Prats. 
Psicòloga educacional









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada